Løypelegger Niklas Profors

IMG_6074-350

Løypelegger for NM Sprint er Niklas Profors (28). Han er sannsynligvis en av de mest erfarne løypeleggerne for sprintløyper på høyt nivå i Norge – kanskje også i Norden.

Niklas er fra den svenske småbyen Köping mellom Örebro og Västerås langs E18. I 2009 tok 21-årige Niklas det store steget og slo til på Vareggs trenerstilling. Han og en kamerat kom tidlig i august over til Bergen i sin Volvo 850 og på vei opp i Sandviken måtte de bare le: «J… vad brant (bratt) det är här i Bergen!». De kom jo fra de flate skogene rundt Köping. Etter 3 år som trener i Varegg ville han videre til arkitektstudier i Trondheim, men han har hele tiden holdt kontakt med sin norske favorittklubb og vært vår uunnværlig løypelegger og ildsjel for Bergen Sprint Camp.

IMG_6074-350

Niklas med laget sitt som sikret en svært gjev 2.pl i Kompisstafetten 2011

Niklas arvet det nye sprintkonseptet Urb-O til Jan Kocbach (trener for Varegg 2007-2009) og han overtok også stafettpinnen fra Jan på nok et nytt konsept: Bergen Sprint Camp. Niklas er kjent for alltid å gjøre en grundig jobb og sammen med sin gode Vareggkamerat Jørn Woldsdal og o-analytiker Jan satte de sin ære i at sprintløypene til BSC skulle utfordre løperne til det maksimale. Slikt ryktes blant o-løpere og BSC nådde sitt foreløpige høydepunkt i fjor med topp internasjonal deltakelse og bare godord til løypeleggerne. Arbeidet med BSC har gitt Niklas unik erfaring med avansert sprintløypelegging.

For NM Sprint har Niklas, Jørn og Jan jobbet på samme måte: de har brukt mange timer på løypene, og de har vurdert, målt, timet og pønsket ut o-tekniske utfordringer for løperne. Moderne sprintløyper gir ikke løperen ro ett sekund – de o-tekniske oppgavene må kontinuerlig løses og det er ingen opplagte valg. Og når det bergenske gatebildet er krevende med smale smug, trapper, og labyrinter i et uoversiktelig bybilde så er det ingen tvil om at de løperne som løser Niklas sine løyper er verdige vinnere.

Niklas er i disse dagen travel med finpussen på løypene, men han har gitt oss følgende svar på våre spørsmål:

  1. Hva legger du vekt på når legger sprintløyper?

Jeg fokuserer på å bruke det aktuelle området så optimalt som det er mulig. Jeg prøver å finne alle mulige gode strekk før jeg lager selve løypen. Selvfølgelig vil ikke alle gode strekk «få plass» i den endelige løypen, men på denne måten prøver jeg å utnytte de ulike momentene som ligger «skjult» i løpsområdet.

  1. Hva vil du si kjennetegner dine NM-løyper?
IMG_5931-350

Niklas stråler av gleder: et par Hamla Grand Prix sokker er sikret i 2011

Variasjon og utfordring. I løpet av helgen skal løperne gjennom ulike områder med helt forskjellig karakter som sette ulike krav. De ulike områdene stiller ulike krav hver for seg, og når de avløser hverandre blir overgangen i teknikk og løpshastighet avgjørende.

  1. Hvordan vil du beskrive årets sprintterreng, både teknisk og fysisk?

Det er variert. Jeg har prøvd å holde antall høydemeter nede flere steder, men dette er Bergen og noen bratte bakker blir
det garantert. Likevel skal det være gode muligheter å komme ned på raske kilometertider da det i stort sett er hardt underlag. Teknisk sett blir det en god miks av korte og lange strekk og noen avgjørende veivalg i alle løyper.

  1. Hva er de to beste rådene til løperne?

Jeg tror mange vil få en følelse av å ligge på etterskudd og må bremse litt i flere deler av løypene. Det blir viktig å ha en strategi for når en kan løpe maks og når en må holde litt igjen. Noen steder må en kanskje være litt ekstra tålmodig og la teknikken sette tempoet. Teknisk handler det som vanlig i sprint om å finne gode veivalg raskt. Samtidig er det gjennomførelsen som er viktigst.

«Det er viktigere å gjennomføre veivalget perfekt enn å finne det perfekte veivalget.»

Lykke til!

Lykke til!